Dobrı deň, už dlhšiu dobu som sa snažil zistiť dátum úmrtia môjho pradeda Rudolfa Gregora, ktorı mal padnúť v 1. SV. Nepodarilo sa mi ho však vypátrať ani cez Kramerius, tak som napísal do VÚA v Prahe. Dostal som odpoveď, že zomrel 2.9.1917 v záložnej nemocnici vo Veľkom Varadíne, Rumunsko, s odkazom na úmrtnú matriku "ppl. č. 41", ktorá by sa mala nachádzať vo VHA v Bratislave. Nie je mi jasné, čo by malo byť "ppl. č. 41". Ak by to mal byť 41. peší pluk, tak neviem, ako by sa k nemu môj predok dostal, v čase odchodu k vojsku žil v obci Malé Hoste (Kisvendeg) (v Nitrianskej župe, na hranici s Trenčianskou), a tiež neviem, prečo by mali byť záznamy zo 41. pešieho pluku v Bratislave. Alebo by ísť o preklep v čísle pluku?
Za pomoc vopred ďakujem
Mne skôr napadlo, či by nemohlo ísť o 71. peší pluk. Ak by to mal byť 14. hppl, tak by tam museli byť až dva preklepy.
zdravím, napíšte alebo zavolajte im nech Vám to odskenuju a pošlu ,podla mna to maju z kmenoveho listu.Treba si ho vyžiadat.Momentalne je archiv zatvorenı koli stahovaniu.
adminHlavnı administrátor Odoslané
pred 12 rokmiNerád by som sa mılil, ale 71. IR operoval v októbri 1917 v oblasti Ľvova na Ukrajine. Takže Rumunsko to ani zďaleka nie je.
Kedy asi bol Rudolf Gregor odvedenı a akú mal hodnosť? Napadli ma totiž ďalšie možnosti:
1.- bol odvedenı v neskoršej fáze vojny a dostal sa do iného pluku, než do ktorého doplňovacieho obvodu patril (videl som už takı prípad)
2.- ak bol kadetom alebo dôstojníkom, mohol byť tiež priradenı k inému pluku ...
Ak bol legionár, tak ako ranenı zajatec sa mohol dostať prakticky kamkoľvek v zázemí. Veľkı Varadín ležal totiž dosť hlboko vo vnútrozemí Uhorska (čo, ako sa mi zdá, zatiaľ nikto nezobral do úvahy ;) ...)
Upravil/a
PavolRusnak dňa 11-09-2013 08:52,
pred 11 rokmi