Ale nie! Kde je JavaScript?
Váš webový prehliadač nemá povolený JavaScript alebo nepodporuje JavaScript. Ak chcete správne zobraziť túto webovú lokalitu, povoľte JavaScript vo svojom webovom prehliadači, alebo inovujte na webový prehliadač, ktorý podporuje JavaScript.
Veľká vojna a územie Slovenska 1914 - 1918

Banner Veľká vojna a územie Slovenska

Články

Pátranie po Pavlovi Kocsajdovi

Dnešná návšteva.



Dnes ma prekvapila návšteva staršieho pána, ktorého zaujal môj článok v MYNitra o nájdení po 102 rokoch miesto úmrtia môjho dedka Martina Furstencellera.
Pán tiež už dlhšiu dobu pátra po dedkovi Pavlovi Kocsajdovi, ktorý sa narodil vo Veľkých Ripňanoch, Narukoval do Trenčína a padol v máji 1915 na východnom fronte. Nikde v archívoch nenašli jeho úmrtný list. Z VHU Praha mu zaslali kmeňový list. Zaujímavosťou je, že v slovenských novinách sa v dvadsiatych rokoch minulého stročia objavil článok o vojakovi, ktorý po zranení na bojisku stratil pamäť. Vedel len , že má tri deti a približne odkiaľ je. Všetko to ukazovalo, že sa jedná o strateného dedka. Babka to mala preveriť, ale tá chudera mala v tých časoch pri troch deťoch iné starosti. Nepátrala a dedko sa nevrátil Až keď bol po určitom čase vyhlásený za mŕtveho, dostala ako vdova príspevok za neho. Tak a po dnešno našom rozhovore bude pán Emil Kočajda z Nitry pátrať ďalej. Držím mu palce, aby mal pri tom také šťastie , ako ja.

Ludmila 27.11.2017 3422 prečítaní Tlačiť