Ale nie! Kde je JavaScript?
Váš webový prehliadač nemá povolený JavaScript alebo nepodporuje JavaScript. Ak chcete správne zobraziť túto webovú lokalitu, povoľte JavaScript vo svojom webovom prehliadači, alebo inovujte na webový prehliadač, ktorý podporuje JavaScript.
Veľká vojna a územie Slovenska 1914 - 1918

Banner Veľká vojna a územie Slovenska


Eleonora Halmova - Zacharova , rodacka z Kamanovej

Naposledy aktualizované pred 10 rokmi
adminadminHlavnı administrátor
Odoslané pred 10 rokmi
Z pošty:

Zivot na dedine cez prvu svetovu vojnu.

Napisala pani Eleonora Halmova - Zacharova , rodacka z Kamanovej.

Narodila som sa v roku 1912. Prve vojnove roky som este nevnimala, ale z konca vojny si nieco pamatam. V nasej dedine bol richtarom moj stary otec. Vedel dobre citat a pisat, co vtedy vedelo len malo ludi v dedine. 30 rokov viedol dedinsky lud, ako mohol najlepsie. Vlastne vrchnost rozkazovala , on len usmernoval spory medzi ludom a panmi, aby nedoslo k nasilnostiam.

Obecnej budovy nebolo, vsetky schodze sa konali u nas. Notar schodzu viedol a richtar zabezpecoval ucast obcanov. Casto chodili za starym otcom madarski zandari. Boli to vysoki chlapi a na hlavach mali ciapky s forgami - myslim , ze to bolo vtacie perie/ brka/. Bali sme sa ich, nikdy sa neusmiali, nosili pusky a obusky, ktorymi bili ludi, co sa previnili proti vrchnosti.

Koncom vojny bolo u nas vela ruskych a srbskych zajatcov. Vsetci pracovali na velkostatku. Ked sa niektory previnil, dali mu okovy na ruky a doviedli ho k stodole. Okolo stodoly sme mali styri vysoke moruse , ktore mali plody vsetkych farieb - biele, cierne a strakave.

Deti z celej dediny sa nich pochutnavali. V jeden den ked sme boli na stromoch videli sme , ze zandari vedu k morusiam zajatca. Zliezli sme rychlo dolu a cakali co bude dalej.

Zandari postavili zajatca k jednej morusi, dali mu okovy aj na nohy a silno ho k stromu priviazali. Nemohol sa chudak ani pohnut.

My deti sme sa nechapavo a smutne hned rozisli. Podotykam, ze puta mali zamky.

Stary otec , ktory pracoval na dvore mal dozriet, aby neusiel. Zandari odisli.Videla som , ako stary otec ide za zajatcom a nieco sa ho pytal. Bol to Na poludnie, ked nikoho nebolo vidiet, stara mat niesla misku dobrej vare a nakrmila zajatca.

Musel tam stat az do noci, potom ho zandari odviazali a okovy odomkli.

Smutne casy to boli. Najhorsie bolo, ked nasho otca vzali na vojnu. Stary otec chcel zanechat richtarstvo, ale vrchnost mu nedovolila a pridelila mu na gazdovstvo jedneho zajatca.

Bol to Rus, volal sa Michal. Mal nieco vyse dvadsat rokov. Bol vysoky a pekny mladenec. Vzdy bol vesely.

U nas mu bolo dobre. Rozumel konom a aj ostatnemu dobytku. Myslim vsak, ze bol z Ukrajiny. Rozumeli sme mu a on rozumel nam.

Nas deti si velmi oblubil a vyrezaval nam hracky z dreva. Vedel urobit hada zo samych kuskov dreva navlecenych na tenkom drote. Ked sa s nim zatocil a pustil ho na zem, kazdy sa zlakol, ze je zivy. Hlavu mal ako skutocny had a pritom sa hybal.

V zime Michal plietol kosiky zo slamy. Dlho sme mali doma na pamiatku od neho kosik , pekne uzavrety, na rucne prace.

Ked bol koniec vojny a bola vyhlasena prva Cesko - Slovenska republika, hned neodisiel, odkazal domov po priateloch kde je.

Vo februari prisli za nim dve Rusky, sestra a snubenica. Nasi ich uhostili, ako vlastnych. Rozpravali nam, ako trpeli cez vojnu.

Ukazovali nam, ze jedli surove zemiaky. Pred planovanym odchodom domov im stara mama napiekla kolace, cerstvy chlieb a k tomu pribalila klobasy a uvarila kus sunky.

Po srdecnej rozlucke, slubili, ze po prichode domov sa ozvu. Neviem vsak, ci to uskutocnili. Viem len, ze doma bojovali v oktobrovej revolucii.
Vy môžete zobraziť všetky vlákna v tomto fóre.
Vy nemôžete začať nový diskusný príspevok v tomto fóre.
Vy nemôžete odpovedať v tomto diskusnom vlákne.
Vy nemôžete začať v anketu v tomto fóre.
Vy nemôžete na tomto fóre nahrať prílohy.
Vy nemôžete stiahnuť prílohy v tomto fóre.
Moderátor: