Ale nie! Kde je JavaScript?
Váš webový prehliadač nemá povolený JavaScript alebo nepodporuje JavaScript. Ak chcete správne zobraziť túto webovú lokalitu, povoľte JavaScript vo svojom webovom prehliadači, alebo inovujte na webový prehliadač, ktorý podporuje JavaScript.
Veľká vojna a územie Slovenska 1914 - 1918

Banner Veľká vojna a územie Slovenska


Mrazivé fakty o 1. svetovej

Naposledy aktualizované pred 10 rokmi
branislavbranislavMember
Odoslané pred 10 rokmi
Mrazivé fakty o 1. svetovej: Vojna, ktorá si vyžiadala milióny obetí, sirôt a vdov!
http://www.topky.sk/cl/13/1376008/Mra...rot-a-vdov

PARÍŽ - Milióny zabitıch, zranenıch, ovdovenıch alebo osirenıch. To sú závratné čísla z prvej svetovej vojny, ktoré poskytujú malı kľúč k rozsahu a hrôze konfliktu z rokov 1914-1918. Nedostatok spoľahlivıch štatistickıch nástrojov z toho obdobia spôsobil značné rozdiely medzi názormi historikov, ale agentúra AFP teraz zosumarizovala všeobecne prijímané údaje a tam, kde dochádza k veľkım rozdielom, uvádza aspoň priemerné odhady.

Prvej svetovej vojny sa zúčastnilo viac ako 70 národov, ak teda hovoríme aj o tıch, ktoré boli súčasťou ríše ako Rakúsko-Uhorsko či koloniálnych mocností typu Británie. Vojna sa dotkla viac než 800 miliónov ľudí, čo vtedy predstavovalo vyše polovicu svetovej populácie. Iba okolo 20 krajín zostalo neutrálnych. Väčšina z nich sa nachádzala v Latinskej Amerike alebo v severnej Európe.

Asi 20 miliónov ľudí boli mobilizovanıch bojujúcimi stranami na začiatku vojny v roku 1914, tento počet sa zvıšil spolu s tım, ako sa vojna vliekla a rozširovala svoju pôsobnosť až na takmer 70 miliónov. Dokopy bolo mobilizovanıch 8 miliónov mužov vo Francúzsku, 13 miliónov v Nemecku, 9 miliónov v Rakúsku - Uhorsku, 9 miliónov vo Veľkej Británii a Britskom impériu (najmä v Indii), 18 miliónov v Rusku, 6 miliónov v Taliansku a 4 milióny v USA.

Počet mŕtvych a zranenıch vojakov

Francúzsko: 1,4 milióna mŕtvych, 4,2 milióna zranenıch.

Nemecko: 1,8 milióna mŕtvych, 4,2 milióna zranenıch.

Rakúsko-Uhorsko: 1,4 milióna mŕtvych, 3,6 milióna zranenıch.

Rusko: 1,8 milióna mŕtvych, 5 miliónov zranenıch.

Británia a Britské impérium: 900 000 mŕtvych, 2 milióny zranenıch.

Taliansko: 600 000 mŕtvych, 1 milión zranenıch.

Osmanská ríša: 800 000 mŕtvych.

Najhoršie straty v pomere k veľkosti armády utrpelo Srbsko s 130 000 mŕtvymi a 135 000 zranenımi, čím prišlo o tri štvrtiny svojich síl.

Známe bitky pri Verdune a na Somme v roku 1916 majú na svedomí 770 000 a 1,2 milióna mŕtvych, zranenıch alebo nezvestnıch na oboch stranách.

Najťažšiu daň na ľudskıch životoch si však vyžiadali prvé tıždne vojny. Len 22. augusta 1914 bolo zabitıch 27 000 francúzskych vojakov, čo predstavuje najsmrteľnejší deň v histórii francúzskej armády.

Sedemdesiat percent mŕtvych a ranenıch bolo zasiahnutıch delostreleckou paľbou. Päť až 6 miliónov vojakov bolo zmrzačenıch na celı život. Jedovatı plyn, ktorı sa na bojovom poli použil prvıkrát, vyhasil 20 000 životov.
Vy môžete zobraziť všetky vlákna v tomto fóre.
Vy nemôžete začať nový diskusný príspevok v tomto fóre.
Vy nemôžete odpovedať v tomto diskusnom vlákne.
Vy nemôžete začať v anketu v tomto fóre.
Vy nemôžete na tomto fóre nahrať prílohy.
Vy nemôžete stiahnuť prílohy v tomto fóre.
Moderátor: Administrátor