Ale nie! Kde je JavaScript?
Váš webový prehliadač nemá povolený JavaScript alebo nepodporuje JavaScript. Ak chcete správne zobraziť túto webovú lokalitu, povoľte JavaScript vo svojom webovom prehliadači, alebo inovujte na webový prehliadač, ktorý podporuje JavaScript.
Veľká vojna a územie Slovenska 1914 - 1918

Banner Veľká vojna a územie Slovenska


Hanbím sa za túto spoločnosť

Naposledy aktualizované pred 11 rokmi
branislavbranislavMember
Odoslané pred 11 rokmi
August 2013 máme pomaly za sebou. Na budúci august 2014 uplynie celıch 100 rokov od vypuknutia prvej svetovej vojny. Z územia súčasného Slovenska si vyžiadala asi 70.000 obetí na životoch a zhruba toľko sa z vojny vrátilo zmrzačenıch a s vážne poškodenım zdravím. Neboli to však nejaké neznáme obete, neboli to vzdialené krajiny ale umierali tam naši starí otcovia, z našich obcí a miest, z našich slovenskıch rodín.
Ako to doposiaľ sledujem Slovenská republika túto skutočnosť absolútne ignoruje. Je to pre ňu nezaujímavá téma? Je to nepríjemná téma? Je to citlivá, či nevhodná téma? Nepozorujeme žiadne akcie zo strany rozhlasu, či televízií, štátnych ústavov, múzeí, nikoho.

Ak je nevhodné pre nejakú skupinu ľudí, či spoločnosť uctiť si stratené životy svojich predkov, hanbím sa za takú spoločnosť.

Našimi stránkami sme sa snažili a snažíme vniesť trochu svetla poznania do tejto tmy nevedomosti a veľmi by som chcel, aby sme si našich predkov uctili aspoň v rámci našich možností,, aby sme sa aspoň sami pred sebou nemuseli hanbiť za toľkú bezcitnosť.

Rád uvítam akékoľvek nápady na akcie, ktoré by sme mohli urobiť. Sám však toho asi veľa nespravím. Prosím a vyzıvam všetkıch angažovanıch ľudí, aby sa pripojili.
rudorudoNewbie
Odoslané pred 11 rokmi
Súhlasím s Braňom. Druhá sv. vojna má na našom území pamätníky pri ktorıch sa môžeme zastaviť a v tichu postáť. Aspoň jeden by si zaslúžili aj naši dedovia. Ich hroby sú roztrúsené po celej Európe a mnohí ich ani nemajú. Možno by to stálo za popremıšľanie.
Rudo
branislavbranislavMember
Odoslané pred 11 rokmi
Rudi, zamiešaj sadru. Dobehnem a "něco uplácnem" :) :o
rudorudoNewbie
Odoslané pred 11 rokmi
Braňo nedávno som bol na Dukle. Všimol som si cintoríny nemeckıch vojakov- nemám slov. Všimol som si aj cintoríny našich a sovietov - nemám slov. Nemeckí vojaci upravovali priestory na Dukle....
neďalekej obci mali hrob 7 vojakov. Chceli aby naše ministerstvo obrany pomohlo pri pátraní kto v nich je. Nemáme kapacity ani možnosti.... Alebo snahu a záujem. Po známosti s poľovníkmi z Maďarska sa vec podarila . Maďari snahu a kapacity mali. Naši sa chceli na akcii s oficiálnymi hosťami len OTRČIŤ. Treba asi požiadať iné vlády a oni by niečo vymysleli . My sa len OTRČÍME a zvlášť z ministerstva, parlamentu atď. Dokedy sa budeme takto správať?
PavolRusnakPavolRusnakVeterán užívateľ
Odoslané pred 11 rokmi
Inšpirujúc sa projektom Europeana 1914-1918 rozbieha SNM-Múzeum kultúry Maďarov na Slovensku v spolupráca s dalšími 15 partnermi projekt zameranı na zber a digitalizáciu pamiatok z 1. svetovej vojny. Vıstupom má byť online databáza a putovná vıstava, ktorá by mala mať premieru v juli 2014.

Zatiaľ bola spustená facebookovská komunita: https://www.facebook.com/1vilaghaborusemlekek

Múzeá a inštitúcie participujúce na projekte:
SNM-Múzeum kultúry maďarov na Slovensku
Bibliotheca Hungarica, Šamorín
Mestské múzeum v Senci
Žitnoostrovné múzeum v Dunajskej Strede
Vlastivedné múzeum v Galante
Podunajské múzeum v Komárne
Múzeum Jána Thaina v Novıch Zámkoch
Mestské múzeum v Štúrove
Pobočka Nitrianskeho archívu v Leviciach
Hontianske múzeum a galéria Ľudovíta Simonyiho v Šahách
Novohradské múzeum a galéria v Lučenci
Hradné múzeum Fiľakovo
Gemersko-malohontské múzeum Rimavská Sobota
Banícke múzeum Rožňava
Vıchodoslovenské múzeum v Košiciach
Kultúrne centrum Medzibodrožia a Požia, Kráľovskı Chlmec
branislavbranislavMember
Odoslané pred 11 rokmi
Treba pochváliť každı projekt, ktorı pripomenie tejto spoločnosti smrť jej starıch otcov. I keď mi nedá poznamenať, že skutočnıch pamätníkov 1.SV na Slovensku veľa nebude, ak odpočítame pamätné tabule v obciach a mestách.

Pekná vec by bola, keby sa v mestách, kde boli veliteľstvá plukov postavili, či obnovili existujúce. O jednom viem v Lučenci, ale inak o žiadnom.
Vy môžete zobraziť všetky vlákna v tomto fóre.
Vy nemôžete začať nový diskusný príspevok v tomto fóre.
Vy nemôžete odpovedať v tomto diskusnom vlákne.
Vy nemôžete začať v anketu v tomto fóre.
Vy nemôžete na tomto fóre nahrať prílohy.
Vy nemôžete stiahnuť prílohy v tomto fóre.
Moderátor: Administrátor