Ale nie! Kde je JavaScript?
Váš webový prehliadač nemá povolený JavaScript alebo nepodporuje JavaScript. Ak chcete správne zobraziť túto webovú lokalitu, povoľte JavaScript vo svojom webovom prehliadači, alebo inovujte na webový prehliadač, ktorý podporuje JavaScript.
Veľká vojna a územie Slovenska 1914 - 1918

Banner Veľká vojna a územie Slovenska


13. HIR

Naposledy aktualizované pred 11 rokmi
adminadminHlavnı administrátor
Odoslané pred 11 rokmi
Upravil/a admin dňa 13-02-2013 15:38, pred 11 rokmi
adminadminHlavnı administrátor
Odoslané pred 11 rokmi
Pamätník 13.bratislavskému honvédskemu pluku v Mosonmagyaróvár
http://www.karpat-medence.hu/c.php?c=...ok-emlekmu
adminadminHlavnı administrátor
Odoslané pred 11 rokmi
W
WidaJunior užívateľ
Odoslané pred 11 rokmi
Zo zatiaľ dostupnıch informácií viem, že môj pradedo bol vojakom 13.HIR. Moja otázka znie: je možné aby honvédi nosili uniformu peších plukov? Hoci som laik, skoro by som dal ruku do ohňa, že na fotografii vidím uniformu pešiaka. ( Fotku som umiestnil v galérii tejto stránky pod menom Jozef Sobota). V zozname strát bol jeho voj. útvar zapísanı ako Inft. k.u. LIR Nr.13, 3 komp.
branislavbranislavMember
Odoslané pred 11 rokmi
Nepovažujem sa za znalca uniforiem, ale
- na čiapke vidno čiapkové odznaky, tie sa vydávali v priebehu vojny a má ich tam dosť veľa, takže z toho usudzujem, že ide o fotku z neskoršieho obdobia vojny
- honvédske uniformy boli nahradené "jednotnou uniformou"
- počas vojny prebiehala zmena uniforiem veľmi nedôsledne a nekompletne, takže je vidno z fotiek počas vojny, že boli v rôznych uniformách (rôznych modelov), napr. hohavice iné ako blúza (honvédske parádne nohavice boli stiahnuté medzi prvımi)
- niečo okolo toho je na http://www.velkavojna.sk/viewpage.php...?page_id=3
= som toho názoru, že bez najmenších problémov mohol byť honvéd v "spoločnej" uniforme, hlavne neskôr
W
WidaJunior užívateľ
Odoslané pred 11 rokmi
Vďaka za názor....
Pradedo zomrel 6.7.1916. Tesne pred tım bol na dovolenke doma- v rodine sa traduje, že to bola zdravotná dovolenka na zotavenie po zranení. Tá fotka mohla byť vyhotovená práve vtedy.
Ozdravovacia kúra bola zrejme úspešná, lebo vo februári 1917 sa im narodil syn - pohrobok.
Ďalšie osudy pradeda sú pre mňa nejasné. Neviem, ako mohol 6.júla zomrieť v nemocnici vo Viedni na strelné poranenie hlavy, keď možno pár tıždňov predtım bol počas dovolenky v pomerne dobrej fyzickej kondícii. Jedine, že by sa po dovolenke stihol vrátiť na front, kde práve začala Brusilovova ofenzíva a dostal ranu do hlavy. Ako sa ale dostal do Viedne, veď existovala hromada nemocníc bližšie k frontovej línii ?
adminadminHlavnı administrátor
Odoslané pred 11 rokmi
Stretol som sa už s podobnım prípadom. Išlo tiež o priestrel hlavy, tiež bol údajne pochovanı vo Viedni, tiež na Zentralfriedhofe. Neskôr som ale našiel v Sterb-Registri vo VHA v BA (vo vojenskej matrike) správu, že neumrel vtedy ale inokedy a inde a že bol tam omylom zapísanı.

... to je vojenská evidencia

Po tom brusilovom masakri sa ani veľmi nečudujem, hoci Viedeň - Galícia a priestrel hlavy nejdú ani do prestrelenej hlavy :).
W
WidaJunior užívateľ
Odoslané pred 11 rokmi
Samozrejme, sú veci, o ktorıch sa po toľkıch rokoch môžeme iba dohadovať. Je fakt, že údaj z vojenskej matriky nemám a vychádzam iba z informácií, ktoré ,,vypadli,, z Krameria. Ale rok narodenia pradeda súhlasí s tım, ktorı je zverejnenı v zoznamoch strát, spolu s presnım dátumom úmrtia- ten je rovnakı na náhrobnom kameni ktorı má pradedo resp. prababka doma. No a hrob vo Viedni som našiel ešte v roku 1993. Na ňom je síce iba meno a priezvisko, ale číslo hrobu je totožné s tım, ktoré zverejnili v zozname strát. Cintorín aj hrob našiel ešte v šesťdesiatych rokoch aj vyššie spomínanı syn - pohrobok. Brusilovov útok ma napadol preto, lebo 37. divízia to v júny 1916 schytala naplno, a ak zranenie hlavy bolo natoľko vážne, že to neprežil, mohlo k nemu dôjsť práve pri tejto bitke. Iba tá Viedeň mi nesedí...
Vy môžete zobraziť všetky vlákna v tomto fóre.
Vy nemôžete začať nový diskusný príspevok v tomto fóre.
Vy nemôžete odpovedať v tomto diskusnom vlákne.
Vy nemôžete začať v anketu v tomto fóre.
Vy nemôžete na tomto fóre nahrať prílohy.
Vy nemôžete stiahnuť prílohy v tomto fóre.
Moderátor: Administrátor