Ale nie! Kde je JavaScript?
Váš webový prehliadač nemá povolený JavaScript alebo nepodporuje JavaScript. Ak chcete správne zobraziť túto webovú lokalitu, povoľte JavaScript vo svojom webovom prehliadači, alebo inovujte na webový prehliadač, ktorý podporuje JavaScript.
Veľká vojna a územie Slovenska 1914 - 1918

Banner Veľká vojna a územie Slovenska


Martin Hošták, 9.honv. del. pluk

Naposledy aktualizované pred 9 rokmi
adminadminHlavnı administrátor
Odoslané pred 9 rokmi
Z pošty

Obraiam sa na Vás či mi viete poradiť,hladám totiž miesto posledného odpočinku môjho starého otca Martina Hoštáka,ktorı narukoval ako vojak bıvaleho pešieho pluku č.71 a nekôr bol preloženı do pluku č.9.Jeho manželke ,mojej babke bolo v r.1919 uradne oznámené že zahynul v Taliansku (Persiano) 12.7.1918.Doposiaĺ som zisťoval v archívoch,Bratislava,Praha,Budapest,Viedeň ale nikde neni zmienka o mojom dedkovi.Nakonic som sa obrátil na jedného pána je pôvodom Talian ale žije na Slovensku,on ma utvrdil v tom že mesto Persiano vôbec v Taliansku neexistuje,potom si myslím že asi vtadajší notár skomolil miesto mesto na súpise smrtného pádu,originál mi v Trenčíne na archíve už nevedeli nájsť.Chcem zistiť aspoň kde skončil v akej lokalite na talianskom území 9.honvédskı delostreleckı pluk. Dedko pochádzal z Trenčianskej Teplej.
Upravil/a admin dňa 06-10-2015 18:26, pred 9 rokmi
adminadminHlavnı administrátor
Odoslané pred 9 rokmi
Len stručne pripomeniem, že si je treba prelistovať kapitolu Bádanie
http://velkavojna.sk/viewpage.php?pag...?page_id=4

Ak si pozrieme zoznam jednotiek doplňovanı z územia dnešného Slovenska, napr. tu:
http://1914.valka.cz/pages/seznam_jed...vensko.php

nevidíme Vami uvádzanı 9. honv. del. pluk. Skúste si nejako overiť zaradenie, sú tam aj mapy doplňovacích obvodov.

Tu sa dá stiahnuť predvojnová organizácia honvédskych jednotiek, poľné delostrelectvo (tábori tuzerség) je na str. 11, je tu len 8 jednotiek (plukov honvédskeho poľného delostrelectva):
http://www.velkavojna.sk/downloads.ph...file_id=20

Vyzerá to na nejakı omyl. Mohlo by ísť o 9. honvédsky alebo domobraneckı peší! pluk (ak je číslo jednotky správne).
Upravil/a admin dňa 11-08-2015 18:29, pred 9 rokmi
peterpeterSenior užívateľ
Odoslané pred 9 rokmi
V Zozname strát vydanom 5.10.1918, vıtlačok 697, str. 28 je záznam: Hošták Martin, Kanonier, k. u. k. FAR. Nr. 9, rok narodenia 1888, zomrel 12.7.1918, pochádzal z obce Trenčianska Teplá. Určite ide o vášho starého otca, súhlasí meno, obec, dátum úmrtia a aj to, že bol v delostreleckej jednotke. Mohlo by ísť o Festungsartillerieregiment-pevnostnı delostreleckı pluk. Ak je správne označenie pluku, tak pri čísle pluku by mohlo ísť o preklep alebo omyl. Domnievam sa, ak je správne číslo, že by mohlo ísť o zámenu či preklep v názve pluku a pôjde o k. u. k. FAB. Nr. 9, Festungsartilleriebataillon-pevnostnı delostreleckı prápor č. 9. Je možné, keďže väčšina údajov je správna, že naozaj zahynul v Taliansku, ako bolo oznámené, ale názov mesta bude treba upresniť, vypátrať. Nie je jasné, či zomrel v boji, v nemocnici, či v zajatí. V spomínanom Zozname strát je záznam gestorben-zomrel, zrejme pôjde o úmrtie v nemocnici alebo v zajatí.
adminadminHlavnı administrátor
Odoslané pred 9 rokmi
http://digi.landesbibliothek.at/viewe...LB-2583446

Áno, vyzerá to byť naozaj on. Žiaľ nemá uvedené miesto umrtia. Myslím, že v matrikách VHA v Bratislave nebude. Skúste si tam zavolať, či napísať, či by nemali v nejakej matrike zapísané straty tohoto 9. pluku pevnostného delostrelectva. Našli sme jeho takmer úplnú identifikáciu.
Myslím, že skratka FAR je strávne. R je regiment.
Upravil/a admin dňa 12-08-2015 20:27, pred 9 rokmi
branislavbranislavMember
Odoslané pred 9 rokmi
Zoznam vojenskıch matrík VHA je tu:
http://www.vhu.sk/data/files/380.pdf
Vy môžete zobraziť všetky vlákna v tomto fóre.
Vy nemôžete začať nový diskusný príspevok v tomto fóre.
Vy nemôžete odpovedať v tomto diskusnom vlákne.
Vy nemôžete začať v anketu v tomto fóre.
Vy nemôžete na tomto fóre nahrať prílohy.
Vy nemôžete stiahnuť prílohy v tomto fóre.
Moderátor: Administrátor